Έργο - Εισαγωγή
Το έργο ARTISAN είναι ένα καινοτόμο έργο, που έχει ως στόχο την πρακτική εφαρμογή του μετά την ολοκλήρωση του. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου και μοναδικού στο είδος του προγράμματος επιχειρηματικότητας, το οποίο θα απευθύνεται στα νεαρά κυρίως μέλη μίας οικογενειακής επιχείρησης, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του αγρο-τουρισμού και στη δημιουργία χειρονακτικών προϊόντων ή προϊόντων που απαιτούν την αξιοποίηση παραδοσιακών μεθόδων.
Ουσιαστικά, το έργο ARTISAN έρχεται να καλύψει μια προφανή ανάγκη των οικογενειακών επιχειρήσεων ενισχύοντας το επιχειρηματικό δυναμικό τους και, συνεπώς, τις ικανότητές τους να ελέγχουν και να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά την επιχείρησή τους. Ως εκ τούτου, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση και ανάπτυξη αυτών των οικογενειακών επιχειρήσεων (και, συνεπώς, στη συνέχιση και ενίσχυση της πολιτισμικής συνιστώσας που μεταφέρουν) μέσω της ενίσχυσης των επιχειρηματικών δεξιοτήτων και των δυνατοτήτων των μελών της οικογένειας που δραστηριοποιούνται σε αυτές.
Βασικές Πληροφορίες για το έργο ARTISAN
Ποια είναι τα καινοτόμα στοιχεία του έργου ARTISAN;
Το έργο ARTISAN αναγνωρίζει την ανάγκη να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των σχετικών επιχειρηματικών δεξιοτήτων και στην καλλιέργεια της βασικής επιχειρηματικής κουλτούρας. Αυτά είναι θέματα τα οποία έχουν αναλυθεί αποσπασματικά από προηγούμενα ευρωπαϊκά έργα. Ωστόσο, η έμφαση στην "οικογενειακή επιχείρηση" και η ανάπτυξη των επιχειρηματικών δεξιοτήτων στα νεαρά μέλη οικογενειακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε πολιτισμικά ευαίσθητους οικονομικούς τομείς -όπως είναι ο αγρο-τουριστικός τομέας και η κατασκευή προϊόντων με την αξιοποίηση παραδοσιακών μεθόδων- κάνουν αυτό το έργο μοναδικό στο είδος του.
Ποιες είναι οι κύριες δραστηριότητες του έργου ARTISAN;
Φάση Α: Ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και των προγραμμάτων. Η ανασκόπηση αυτή περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση της τρέχουσας κατάστασης σε συναφείς τομείς που αφορούν στο έργο.
Φάση Β: Εμπειρική Μελέτη όσον αφορά τις οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγρο-τουριστικό τομέα και στην κατασκευή προϊόντων με την αξιοποίηση παραδοσιακών μεθόδων.
Φάση Γ: Ανάλυση των πρωτογενών δεδομένων: Θα εξεταστούν τόσο τα ποιοτικά όσο και τα ποσοτικά δεδομένα και βάσει αυτών θα δημιουργηθεί βασική μελέτη που θα περιλαμβάνει τα βασικά και πιο σημαντικά αποτελέσματα.
Φάση Δ: Θα δημιουργηθεί μεθοδολογικό πλάνο για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας. Με βάση την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στην Α’ Φάση και την Ανάλυση των δεδομένων στην Γ 'Φάση, θα αναπτυχθεί ένα σχέδιο για την εφαρμογή του προγράμματος ARTISAN, διασφαλίζοντας τη σωστή δομή του προγράμματος.
Φάση Ε: Ανάπτυξη του Εκπαιδευτικού Υλικού. Με βάση το μεθοδολογικό πλάνο, θα ξεκινήσουμε την ανάπτυξη του προγράμματος επιχειρηματικής κατάρτισης.
Φάση ΣΤ: Ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Φάση Γ: Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Ποια είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα;
1. Ανάπτυξη ενός πολύ πρακτικού και καινοτόμου προγράμματος κατάρτισης (on-line & offline), το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης εγχειρίδιο για την Εκπαίδευση των Εκπαιδευτών καθώς και Έκθεση Επιτυχημένων Παραδειγμάτων (Casebook).
2. Ενίσχυση του επιχειρηματικού δυναμικού και καλλιέργεια των αγώγιμων επιχειρηματικών κατευθύνσεων που μπορεί να επεκτείνεται σε διαφορετικές γενιές στην οικογενειακή επιχείρηση.
3. Μέσα από πρωτογενή και δευτερογενή έρευνα, θα έχουμε την ευκαιρία να εντοπίσουμε τα εμπόδια, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που η ομάδα στόχου αντιμετωπίζει.
4. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με άλλους συμμετέχοντες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
5. Τα νεότερα μέλη της οικογένειας θα αποκτήσουν βιωματική γνώση και δεξιότητες σε επιχειρηματικές πρακτικές μέσα από τα παραδείγματα άλλων οικογενειακών επιχειρήσεων κυρίως μέσω των δραστηριοτήτων καθοδήγησης (mentoring activities).
6. Προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος στα μέλη των οικογενειακών επιχειρήσεων μέσα από την παρουσίαση επιτυχημένων επιχειρηματικών πρακτικών άλλων οικογενειακών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον αγρο-τουριστικό τομέα και στην κατασκευή προϊόντων με την αξιοποίηση παραδοσιακών μεθόδων σε όλες τις χώρες-εταίρους.
7. Υποστήριξη και ενθάρρυνση της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των οικογενειακών επιχειρήσεων σε 6 χώρες της ΕΕ.